Nawóz organiczny czy mineralny?

Każdy ogrodnik musi zadecydować jaki rodzaj nawożenia zastosuje w swojej uprawie. Obecnie nawożenie mineralne zdominowało rynek ogrodniczy. Czy to na pewno dobre rozwiązanie?

Czym tak naprawdę różni się nawóz organiczny od mineralnego? Przecież w obydwu przypadkach celem jest dostarczenie roślinom tych samych składników pokarmowych, rozpuszczonych w wodzie.

Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy bliżej przyjrzeć się procesom, jakie zachodzą w glebie po dostarczeniu obydwu typów nawozu.

Nawóz organiczny czy mineralny

źródło: http://www.gospodarz.pl/news_img/600/467/c/upload/C/ChymI6Hm.jpg

Nawozy mineralne to sole, które bardzo łatwo rozpuszczają się w wodzie. Skutkiem tego jest szybkie pobieranie ich przez korzenie roślin. Regularne nawożenie może prędko doprowadzić do przenawożenia. W efekcie ogrodnik otrzymuje rośliny z nadmiarem szkodliwych azotanów. Nadwyżka soli podnosi również ciśnienie osmotyczne, co prowadzi do gromadzenia większej ilości wody w tkankach – rośliny stają się gąbczaste, mało aromatyczne.

Nawożenie mineralne powoduje także rozleniwianie roślin – rozbudowa systemu korzeniowego w celu poszukiwania pożywienia jest ograniczona. Przyczynia się to do zmniejszenia odporności roślin na choroby i szkodniki.
Najgorszym skutkiem nawożenia mineralnego jest zanieczyszczenie środowiska.
Życie w glebie odżywianej nawozami mineralnymi zamiera – pożyteczne mikroorganizmy nie znajdują w niej pożywienia. Następuje więc bardzo szybkie zużycie próchnicy i pogorszenie struktury i jakości gleby. W rezultacie składniki pokarmowe nie są zatrzymywane w glebie, łatwo zostają wypłukane do głębszych warstw, aż w końcu przedostają się do wód gruntowych.

Kompost

źródło:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Real_Compost.jpg

Nawozy organiczne całkiem inaczej oddziałują na glebę. Tak naprawdę stosując te nawozy odżywiamy mikroorganizmy glebowe, a nie rośliny. Aby składniki pokarmowe mogły być pobrane przez rośliny, muszą być najpierw przetworzone przez mikroorganizmy do formy przyswajalnej. W ogrodzie najlepiej sprawdzi się kompost. Dzięki wysokiej aktywności życia glebowego poprawia się żyzność i struktura podłoża. Nadmiar składników odżywczych zostaje zatrzymany przez mikroorganizmy, co chroni  wody przed eutrofizacją.

Dodatkowo dużo trudniej doprowadzić do przenawożenia, ponieważ składniki pokarmowe uwalniane są stopniowo. Dzięki temu rośliny mają dobrze rozbudowany system korzeniowy, są zdrowe, aromatyczne, mało wodniste – mają dużo większa trwałość przechowalniczą.

W przypadku obydwu typów nawozu bardzo ważne jest przeprowadzenie analizy gleby, aby wiedzieć czego i ile brakuje . Warto też dowiedzieć się jak działa na rośliny niedobór i nadmiar odpowiednich makro- i mikroelementów. W przypadku wystąpienia pierwszych objawów, będzie można rozpocząć odpowiednie działania.