Niedocenione jeżyny

Jeżyny stają się coraz popularniejsze na polskim rynku. Zainteresowanie nimi zwiększa się zwłaszcza ze strony importerów, dlatego może warto przyjrzeć się bliżej tym leśnym owocom.

Niedocenione jeżyny

źródło: http://www.tenpieknyswiat.pl/fotki/albums/20060820_Rysianka/pict3797.jpg

         Owoce tego krzewu zawierają dużo pektyn, witaminy A, składników mineralnych i kwasów owocowych (w tym niezastąpiony kwas elagowy). Jeżynowy sok poprawia działanie systemu trawiennego i pęcherzyka żółciowego, ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Zdrowotny wpływ na organizm mają również liście. Napar doskonale łagodzi objawy anginy, natomiast suszone liście można dodać do kąpieli –  łagodzą podrażnienia i wypryski oraz wzmacniają organizm.

Uprawa jeżyn jest bardzo podobna do uprawy malin. Wymagają jedynie lepszych warunków oświetleniowych – słoneczne stanowisko gwarantuje, że owoce będą słodkie i w pełni wartościowe.

Należy pamiętać, że siedliskiem jeżyny jest las, powinno się zatem zadbać o przygotowanie odpowiednich warunków glebowych oraz ściółki (tak jak ma to miejsce w przypadku naturalnych stanowisk). Dzięki tym zabiegom rośliny będą dużo odporniejsze na porażanie przez choroby.

Najlepiej sadzić jeżyny od marca do kwietnia. Po posadzeniu krzewy należy skrócić do ok. 20-30 cm wysokości. Podobnie jak w przypadku malin, wymagają obustronnych podpór.
W uprawie towarowej tego owocu warto pomyśleć o zastosowaniu tuneli lub dachów foliowych – zapewnią one bujniejszy wzrost roślin, wydłużony zbiór owoców, a także uniknięcie strat wynikających z niekorzystnych warunków atmosferycznych.

Jeżyny orkan

źródło:http://raj1982.w.interia.pl/jezyna_orkan_3.jpg