Pisali o nas | Odwiedź nasz profil na: Youtube Farmer Allegro Farmer

Rodzaje cebuli

Cebula jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw. Już starożytni Egipcjanie doceniali jej właściwości lecznicze i przyprawowe. Cebula jest bogatym źródłem wielu witamin, minerałów oraz olejku eterycznego zawierającego siarkę.

Rodzaje cebuli / Źródło: przepisy.magazyn-kuchnia.pl

Źródło: przepisy.magazyn-kuchnia.pl

Aby cieszyć się dużymi plonami o wysokiej jakości, musimy zapewnić cebuli odpowiednie warunki uprawy.
Cebulę najlepiej uprawiać w drugim roku po zastosowaniu obornika. Ziemia powinna być stosunkowo ciepła, lekka i przewiewna. W razie potrzeby można przeprowadzić nawożenie wapniowe, należy unikać nawozów bogatych w azot.

Cebulę możemy uprawiać z dymki, z rozsady lub z nasion wysianych wprost do gruntu.

Cebula z siewu jest niezbyt dużych rozmiarów, dojrzewa nieco później i dłużej się przechowuje. Nasiona należy wysiać wiosną w rzędach wyznaczonych co 20-25 cm. W razie konieczności rośliny przerywa się co ok. 6cm.

Uprawa cebuli z dymki, czyli małych cebulek jest najbardziej rozpowszechnionym sposobem. Dymki sadzi się do gruntu w kwietniu w rzędach co 25-30 cm. W rzędzie należy zachować odległość 7-10 cm, dymki nie należy przerywać. Cebulki powinny być posadzone tak, aby jedna trzecia ich wysokości wystawała ponad powierzchnię ziemi.
Dymki możemy kupić w sklepie nasiennym, bądź spróbować je wyhodować samodzielnie. W tym celu należy wysiać nasiona bardzo gęsto, tak aby rośliny nie mogły się rozrosnąć.

Najważniejszym zabiegiem pielęgnacyjnym cebuli jest jej odchwaszczanie. Można także lekko spulchniać glebę, uważając przy tym  na płytki system korzeniowy.

Do zbioru cebuli przystępujemy kiedy u większości roślin nastąpi załamanie się szczypioru. Wybieramy dzień ciepły i suchy, najlepiej pozostawić warzywa na słońcu do wyschnięcia.

Oprócz uprawy tradycyjnej cebuli, warto poznać bliżej inne rodzaje tego warzywa.

Szalotka to cebula bardzo popularna w kuchni francuskiej. Charakteryzuje się ostrym smakiem. Sadzi się ją jak dymkę zachowując nieco większe odstępy w rzędach – szalotka dookoła cebuli matecznej tworzy wiele małych cebulek.

Cebula siedmiolatka jest rośliną wieloletnią, bardzo dobrze zimującą w gruncie. Uprawia się ją głównie na bardzo smaczny szczypior.

Cebula piętrowa jest niezwykle wyjątkowa – tworzy cebulki nie w ziemi, ale na szczycie pędów kwiatostanowych.

Cebula czosnkowa posiada białą łuskę. Charakteryzuje się delikatnym smakiem. Przechowuje się gorzej od cebuli zwyczajnej.

Cebula czerwona to odmiana cebuli zwyczajnej. Oprócz pięknego, dekoracyjnego koloru, posiada łagodny, słodkawy smak.