Świat sałat

Na rynku dostępnych jest wiele odmian sałat. Przy wyborze najodpowiedniejszych powinniśmy przede wszystkim kierować się odpornością sałat na mączniaka oraz choroby wirusowe – nie trzeba będzie stosować chemicznych środków ochrony.

Sałata dzięki swojemu krótkiemu okresowi produkcji może być uprawiana jako roślina uzupełniająca, przedplon czy też poplon. Dobrym sąsiadem dla sałaty jest np. rzodkiewka, truskawki czy szpinak. Należy pamiętać, że nigdy nie powinno się uprawiać sałaty z pietruszką!

Wiosną najlepiej sprawdzi się sałata głowiasta i listkowa, latem – cykoria, jesienią – roszponka oraz radicchio.

Lactuca_sativa-whole_plant_top

źródło: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c8/Lactuca_sativa-whole_plant_top.

Sałata głowiasta jest jedną z popularniejszych sałat wiosennych. Są już także odmiany letnie, które są odporne na intensywne działanie słońca i nie ulegają tak łatwo zwijaniu. Sałata ta wymaga stanowiska słonecznego, w cieniu jej główki nie będą zwięzłe.
Praktyczne informacje:

Sałata listkowa

źródło: http://images35.fotosik.pl/127/9bc9616055eb3f06.jpg

Sałata listkowa jest doskonała w przydomowych ogrodach, a nawet na balkonie. Nie tworzy główek, a jej liście można ścinać lub obrywać wielokrotnie, dzięki czemu nie pozostaną po niej puste miejsca.

Praktyczne informacje:

Sałata lodowa

źródło: http://www.sklep.rudnik.agro.pl/userdata/gfx/4e151b56de9b077e5165dddf378e03cc.jpg

Sałata lodowa jest typową sałatą letnią, bardzo dobrze znoszącą upały. Mimo nazwy sałata ta jest nieodporna na mrozy, natomiast można ją długo przechowywać w lodówce.

Praktyczne informacje:

Sałata rzymska

źródło: http://www.poradnik-dzialkowca.pl/wp-content/uploads/2011/03/salata_rzymska.jpg

Sałata rzymska to również sałata letnia, tworzy wzniesione i podłużne główki. Nazywana była kiedyś sałatą wiązaną, ponieważ stare odmiany tworzyły luźne główki, które trzeba było obwiązywać.

Praktyczne informacje:

Cykoria

źródło:http://delima.pl/storage/full/1213791033_cykoria.jpg

Cykoria jest także sałatą letnią. W sprzedaży obecne są wybielone główki, które po zbiorze wyrastają w ciemności. Ważne jest aby podczas tego zabiegu zachować niską temperaturę (ok.10°C), w przeciwnym razie główki zmiękną i mogą wystąpić szkodniki.

Praktyczne informacje:

Radicchio

źródło: http://www.photo-dictionary.com/photofiles/list/10684/14632radicchio_lettuce.jpg

Radicchio jest późną sałatą o charakterystycznym gorzkim smaku i pięknych czerwonych liściach. W Polsce jeszcze nie jest bardzo popularna, głównie uprawia się ją we Włoszech.

Praktyczne informacje:

Roszponka

źródło: http://www.poradnik-dzialkowca.pl/wp-content/uploads/2011/03/roszponka.jpg

Roszponka może być używana jako poplon po ziemniakach. Ma doskonały delikatny orzechowy smak.

Praktyczne informacje: