Pisali o nas | Odwiedź nasz profil na: Youtube Farmer Allegro Farmer

Szparagi w Polsce

Uprawy szparagów w Polsce nastawiane są głównie na eksport na zachód Europy – zwłaszcza do Niemiec. Okazuje się, że w ostatnich latach wzrasta ich popularność również w Polsce. Może zatem warto przyjrzeć się bliżej tym oryginalnym warzywom?

Szparagi w Polsce / Źródło: slowdizajn.pl

Źródło: slowdizajn.pl

Szparagi to warzywa, które nie tylko są smaczne, ale i bardzo zdrowe. Ich jedzenie dobroczynnie wpływa na organizm. Są bogatym źródłem m. in. witaminy A, K, C, B1 i B2, sodu, potasu, magnezu, fosforu, selenu czy kwasu foliowego. Są doskonałym składnikiem diety osób dbających o szczupłą sylwetkę – zawierają bowiem bardzo mało kalorii (ok. 20 kcal/100g). W korzeniach szparagów znajduje się także asparagina, która powoduje spadek ciśnienia.

Na rynku dostępne są szparagi białe i zielone. Są one tym samym warzywem, tylko uprawianym w różny sposób. Szparagi bielone uznawane są za delikatniejsze i szlachetniejsze w smaku. Ich uprawa jest bardziej pracochłonna i kosztowniejsza. Wymagają dodatkowego usypywania wałów z ziemi – zapobiega to zazielenieniu pędów przez oddziaływanie promieni słonecznych. Szparagi należy zebrać zanim przebiją ziemię.
Zielone szparagi są naturalną formą tego warzywa, są ostrzejsze w smaku i zawierają więcej składników odżywczych. Ich uprawa jest dużo prostsza. Płaskie zagony należy jesienią obficie odżywić kompostem oraz nawozami organicznymi i następnie wyściółkować.

W następnym roku, na przełomie marca i kwietnia należy przygotować bruzdy do sadzenia. Muszą mieć one ok. 40 cm szerokości i 25 cm głębokości, między rzędami należy zachować odległość 1 m. Na dobrze spulchnione podłoże należy usypać w bruzdach kilkucentymetrowe wały z kompostu.

Na tak przygotowane zagony można sadzić mięsiste karpy szparagów, zachowując między nimi 40 cm odstępy. Bruzdy należy zasypać wykopaną wcześniej ziemią zmieszaną z kompostem, a w przypadku gleb ciężkich również z piaskiem. Szparagarnię należy obficie podlać i nawieźć w czerwcu. Przez kolejne 2 lata należy pielęgnować rośliny – nawozić, podlewać, ściółkować, spulchniać glebę i obcinać w listopadzie wyrastające pędy.

Dopiero w trzecim roku uprawy możemy cieszyć się z pierwszych plonów. Zbiory szparagów trwają od wiosny do połowy lata. Za pomocą specjalnych noży ścina się 20 – 30 cm pędy, u nasady wału. Stanowisko do uprawy szparagów zarówno zielonych jak i białych powinno być słoneczne i ciepłe, gleba musi zawierać odpowiednią ilość wapnia. Zbiory szparagów można przyspieszyć uprawiając warzywa pod folią.

Szparagi nie znoszą nadmiaru wody. W mokre i zimne lata mają ograniczony wzrost i gorszy smak. Po około 12 latach od założenia szparagarni, plantację należy odnowić.