Uprawa malin pod osłonami

Maliny coraz częściej uprawia się pod osłonami. Dzięki temu można znacząco wydłużyć okres zbioru, co umożliwia ciągłość dostaw owoców szczególnie do dużych sieci handlowych. Zbiór owoców jest także niezależny od warunków pogodowych.

Uprawa malin pod osłonami

źródło: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a2/Raspberries_%28Rubus_Idaeus%29.jpg

Pod osłony w warunkach klimatycznych Polski najlepiej nadają się odmiany malin powtarzających, owocujących na pędach tegorocznych.

Najpopularniejsze to odmiany ‚Polka’, ‚Pokusa’, ‚Poranna Rosa’ i ‚Polana’.

Rośliny uprawia się w tunelach foliowych, albo pod foliowymi dachami. Mogą one rosnąć w glebie bądź pojemnikach.

Aby znacząco wydłużyć okres zbiorów można przemiennie uprawiać maliny owocujące na pędach dwuletnich i tegorocznych. Wczesną wiosną zakłada się tunel foliowy nad malinami dwuletnimi w celu przyspieszenia owocowania, a następnie przenosi się go nad maliny powtarzające.

Również poprzez odpowiedni dobór odmian można wydłużyć zbiory np. uprawa wczesnej odmiany ‚Polka’ z późniejszą odmianą ‚Pokusa’.

Plon malin powtarzających uprawianych pod osłonami jest często dużo wyższy niż w uprawie polowej. Spowodowany jest on bujniejszym wzrostem roślin, wydłużonym zbiorem a także znacznie mniejszymi stratami wynikającymi z niekorzystnych warunków atmosferycznych.

Uprawa malin pod osłonami -tunele

źródło:http://www.tunneltech.ca/images/stories/gallery/raspberries/3%20tunnel%20raspberries%20-%2010%20weeks.jpg

Bardzo ważne zarówno w uprawie pojemnikowej jak i glebowej jest ściółkowanie malin. Można wykorzystać do tego celu agrowłókninę, folię lub słomę.

Uprawa malin wiąże się z zastosowaniem odpowiednich podpór z drutów lub sznurków, które powinny być rozciągnięte po obu stronach rzędu.
W przypadku odmian o słabym wzroście np. ‚Polka’ czy ‚Polana’ można zastosować uprawę wolnostojącą.

Teren pod uprawę malin pod osłonami powinien być zmieniany mniej więcej co 3 lata – dłuższa uprawa w tym samym miejscu może przyczynić się do pogorszenia zdrowotności roślin i jakości owoców.