Wady i zalety uprawy na wałach

Uprawa na wałach jest bardzo starą metodą, wykorzystywaną od wieków w Chinach. Gęstość zaludnienia oraz warunki przyrodnicze Azji zmusiły tamtejszych mieszkańców do zoptymalizowania uprawy, aby na jak najmniejszej powierzchni otrzymać jak najwięcej roślin wysokiej jakości.

 Wady i zalety uprawy na wałach / źródło: http://pl.wikipedia.org

Źródło: wikipedia.org

Uprawa na wałach wymaga większego nakładu pracy niż w przypadku tradycyjnych metod. Należy zacząć od wytyczenia odpowiedniego miejsca w ogrodzie lub na polu. Pamiętajmy o odpowiednim usytuowaniu wału względem słońca. Tylko kierunek północ – południe zagwarantuje nam jego optymalne nasłonecznienie!
Następnie przystępujemy do przekopania wyznaczonego obszaru i dokładnego odchwaszczenia. Na koniec mieszamy ziemię z kompostem i nawozem organicznym i zgarniamy ją do środka, aby utworzyła wał. U podnóży wału powstaną małe zagłębienia, które będą zbierały i magazynowały nadmiar wody.

Wymiary wałów są obecnie dostosowywane do uprawy konkretnej rośliny. W ogrodzie przydomowym można zastosować uniwersalny, tradycyjny wał chiński. Jego szerokość to ok.120 cm przy wysokości nie przekraczającej 15 cm. Jeśli chcemy, aby wał nam dłużej posłużył,  należy zwiększyć jego wysokość. Aby wał zdążył osiąść i ustabilizować się, najlepiej przystąpić do jego zakładania jesienią.

Jeśli na wale chcemy uprawiać różne warzywa  musimy się kierować zasadą – wysokie rośliny na szczycie, niskie na zboczach. Ważne też jest odpowiednie dostosowanie roślin pod względem zapotrzebowania na składniki pokarmowe. Przez pierwsze dwa lata wał jest bardzo zasobny w mikro- i makroelementy – należy uprawiać wtedy żarłoczne rośliny np. pomidory. Od trzeciego roku, kiedy wał zubożeje, możemy posadzić szpinak oraz sałatę.
Pamiętajmy także, że posadzenie na zbyt młodym wale roślin o małych wymaganiach pokarmowych, może doprowadzić do bardzo niezdrowego przenawożenia.

Wały zapewniają nie tylko zwiększenie powierzchni przeznaczonej do uprawy. Przynoszą one o wiele więcej korzyści.
W naszych warunkach klimatycznych bardzo cenną zaletą jest możliwość szybszego ogrzania podłoża. Tym sposobem na wiosnę możemy wcześniej rozpocząć sadzenie, a jesienią przedłużyć okres zbiorów.
Wały umożliwiają także uprawę bardziej wymagających roślin na słabej glebie. Dodatkowo każdego roku powstaje nowa partia żyznego podłoża, która powoli polepsza jakość gleby.

Wały są także ratunkiem na terenach, na których często zalega woda. Zbudowanie przewiewnego rdzenia zagwarantuje szybkie udrożnienie wału.

Wały szczególnie te wysokie są także dobrym rozwiązaniem dla osób starszych – nie wymagają bardzo niskiego schylania.

Niestety uprawa na wałach niesie za sobą także kilka niebezpieczeństw. Na terenach, które są zamieszkiwane przez dużą liczbę gryzoni, możemy mieć spory problem z wałami – myszy i nornice bardzo chętnie tworzą w nich swoje kryjówki.

Na zbyt suchych terenach, wały będą zbyt szybko przesychały. Ze względu na strome zbocza ściółkowanie jest bardzo ograniczone.

Obecnie technika uprawy na wałach jest coraz częściej wykorzystywana w nowoczesnych gospodarstwach. Pomaga ona w stosunkowo łatwy i prosty sposób zwiększyć plony o wysokiej jakości.